
Nadwaga i otyłość
to przewlekłe zaburzenie metaboliczne polegające na nadmiernej akumulacji tkanki tłuszczowej
Nadwaga i otyłość
Nierozłącznym elementem społeczeństwa konsumpcyjnego i jednocześnie synonimem dzisiejszego stylu odżywiania jest Fast Food czyli wielkie porcje i bezwartościowe puste kalorie pochodzące z przetworzonej żywności. Światowe organizacje zdrowia biją na alarm, że nadwaga i otyłość osiągnęły już status pandemii w niemal wszystkich krajach rozwiniętych i rozwijających się.
Definicja nadwagi i otyłości
Z definicji nadwaga i otyłość to przewlekłe zaburzenie metaboliczne polegające na nadmiernej akumulacji tkanki tłuszczowej z powodu długotrwałego dodatniego bilansu energetycznego. Akumulacja tłuszczu wynika zarówno z rozrostu jak i namnażania się komórek tłuszczowych. Rozmieszczenie tkanki tłuszczowej także ma znaczący wpływ na wygląd i zdrowie człowieka. Jeśli tłuszcz szybciej i dosadniej gromadzi się na udach i pośladkach to mamy do czynienie z otyłością typu gruszka, a jeśli w okolicach brzucha – to wyglądem przypominamy jabłko.
Zakłócenia metabolizmu
Próbując zrozumieć dlaczego nadwaga i otyłości są tak niebezpieczne dla zdrowia nie wolno nigdy zapominać, że tkanka tłuszczowa nie jest wyłącznie magazynem tłuszczu i organem termoregulacyjnym, lecz także ogromnym gruczołem endokrynnym, który produkuje i wydziela wiele substancji zakłócających metabolizm.
Policz swój BMI
Badanie stopnia nadwagi i otyłości nie jest trudne i nie wymaga skomplikowanych urządzeń. Wystarczy pomiar masy ciała w kilogramach, znajomość wzrostu w metrach oraz pomiar obwodu tali za pomocą miarki centymetrowej. Pierwsze dwa parametry posłużą do obliczenia indeksu masy ciała BMI, a drugi określi typ otyłości i stopieni ryzyka chorób metabolicznych.
Jak policzyć BMI?
Podziel swoją wagę przez wzrost (podany w metrach) podniesiony do kwadratu.
waga = 60 kg | wzrost = 165 cm
1,65 x 1,65 = 2,7225
BMI = 60/2,7225 = 22,03
Kategorie BMI [kg/m2] (WHO 1997)
Niedowaga poniżej 18,5
Norma 18,5–24,9
Nadwaga 25,0–29,9
Otyłość I stopnia 30,0–34,9
Otyłość II stopnia 35,0–39,9
Otyłość III stopnia powyżej 40
Otyłość brzuszna wg obwodów talii
obwód talii ≥ 94 cm u mężczyzn
obwód talii ≥ 80 cm u kobiet (nie ciężarnych)