
Składniki: 60 g kaszy jęczmiennej, 100 g pieczarek, 20 g cebuli, 150 g jogurtu naturalnego, sól, pieprz kolorowy, zielona pietruszka, świeża bazylia, tymianek, 100 g kiełków, 100 g zielonego ogórka zielonego, 50 g czerwonej papryki, 1 łyżka oliwy
Czas przygotowania: 35 min
Kaloryczność: 500 kcal
Białko: 27 g
Tłuszcz: 22 g
Węglowodany: 59 g
Błonnik: 7 g
1. Kaszę wsypujemy do wrzącej osolonej wody i powoli gotujemy ok. 8 minut na półmiękko.
2. Grzyby oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w talarki, cebulkę obieramy, kroimy w drobna kostkę, całość podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
3. Ugotowaną kaszę łączymy wraz z pieczarkami i cebulką.
4. Jogurt naturalny (najlepiej Grecki) wymieszać z przyprawami i drobno pokrojoną pietruszką.
5. Całość połączyć, przełożyć do żaroodpornego naczynia i zapiec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 min. (potrawę wkładamy do rozgrzanego piekarnika).
6. Ogórek, pomidor należy umyć i osuszyć, następnie kroimy w kostkę i łączymy z kiełkami, doprawiamy do smaku.
7. Zapiekankę posypujemy świeżymi ziołami i podajemy wraz z sałatką.