Ryżowa zapiekanka z jajkiem

Składniki: 60 g brązowego ryżu, 100 g pieczarek, 1 jajko, 30 g czerwonej papryki, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, świeża bazylia, kolendra, tymianek, 200 g sałaty lodowej, 50 g czerwonej papryki, 50 g pomidorków koktajlowych, zielona pietruszka, sól morska, 100 g jogurtu greckiego

Czas przygotowania: 45 min
Kaloryczność: 500 kcal
Białko: 24 g
Tłuszcz: 21 g
Węglowodany: 69 g
Błonnik: 8 g

1. Ryż wsypać do wrzącej i osolonej wody, ugotować na sypko ok. 12 minut, następnie przepłukać pod bieżącą zimną wodą.

2. Pieczarki oczyścić, pokroić w talarki, cebulkę obrać, pokroić w kostkę i obsmażyć wraz z grzybami.

3. Całość połączyć z ryżem i doprawić do smaku, przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać jogurtem naturalnym (najlepiej jogurt Grecki).

4. Na środku zrobić wgłębienie i wbić jajko. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni Celsjusza i piec ok. 20 minut.

5. Sałatę lodową umyć i poszarpać (nie kroić) nie za drobno, dodać pomidorki koktajlowe i paprykę pokrojoną w kostkę. Doprawić do smaku.

6. Zapiekankę posypać drobno pokrojonymi świeżymi ziołami, podawać z sałatką.