Pulpeciki indycze z marchewką i ryżem

Składniki: 150 g mielonego mięsa indyczego, 1 białko, 20 g posiekanej cebuli, 100 g jogurtu naturalnego, 100 g marchewki, 1/2 jabłka, 60 g ryżu dzikiego, sos sojowy, ostra papryka, imbir, szczypiorek, koperek, orzechy

Czas przygotowania: 30 min
Kaloryczność: 500 kcal
Białko: 42 g
Tłuszcz: 10 g
Węglowodany: 65 g
Błonnik: 8 g

1. Mięso mielone wymieszać z przyprawami i białkiem.

2. Cebulę obraći pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju na złoty kolor (pozostawić do przestygnięcia).

3. Połączyć składniki, wyrobić samę i uformować małe pulpeciki. Pulpeciki wkładać na wrzącą osoloną wodę i gotować do miękkości.

4. Jogurt naturalny wymieszać z drobno pokrojonym koperkiem, doprawić do smaku.

5. Ryż wstawić do wrzącej osolonej wody i ugotowaćna sypko ok. 10 minut.

6. Marchewkę umyć, oskrobać (delikatnie, ponieważ najwięcej witamin jest tuż po skórką), zetrzeć na grubych oczkach wraz z jabałkiem i posypać orzechami włoskimi do smaku (orzechy sparzyć wrzątkiem i drobno pokroić). Skropić sokiem z cytryny.

7. Gotowe pulpeciki polać jogurtem i posypać pokrojonym koperkiem. Serwować pulpeciki na ryżu z surówką z marchewki.