Polędwica wołowa w sosie grzybowym z kaszą

Składniki: 120 g polędwicy wołowej, 100 g pieczarek lub innych grzybów, 20 g cebuli, natka pietruszki, czosnek, sól, pieprz, odrobina wytrawnego wina, 60 g jogurtu naturalnego (może być grecki), 50 g pomidorków koktajlowych, 40 g kaszy jęczmiennej

Czas przygotowania: 50 min
Kaloryczność: 345 kcal
Białko: 34 g
Tłuszcz: 7 g
Węglowodany: 40 g
Błonnik: 5 g

1. Polędwicę wołową oczyścić, usunąć błony (delikatnie, aby nie uszkodzić struktury mięsa) i delikatnie uformować. Tak przygotowany filet krótko obsmażyć najlepiej na patelni grillowej (w miarę możliwości nie używając tłuszczu) z każdej strony.

2. Następnie mięso wstawić do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni Celsjusza i piec ok. 10 minut

3. Pieczarki lub inne grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, cebulę i czosnek obrać. Wszystkie te składniki pokroić w drobną kostkę.

4. W rondelku podgrzewamy tłuszcz i dodajemy kolejno grzyby, cebulę i czosnek (kolejność jest ważna, ponieważ produkty mogłyby się nadmiernie zrumienić), smażymy do momentu uzyskania złocistego koloru. Całość podlewamy winem (smażymy do momentu aż wino całkowicie nie odparuje).

5. Do powstałego sosu dodać jogurt naturalny (najlepiej nadaje się jogurt „Grecki”), pomidorki pokrojone w cząstki i doprawić do smaku.

6. Kaszę wsypujemy do wrzącej osolonej wody i powoli gotujemy ok. 10 minut na pół miękko.

7. Upieczoną polędwicę podajemy z sosem i sypką kaszą.