Pierś z kurczaka w musztardzie z dzikim ryżem

Składniki: 200 g piersi z kurczaka, 60 g ryżu dzikiego, tymianek, sos sojowy, czosnek, sól, pieprz, 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej, natka pietruszki, 150 g sałaty lodowej, ½ papryki czerwonej, 50 g pomidorków koktajlowych, koperek

Kaloryczność: 483 kcal
Białko: 53 g
Tłuszcz: 6 g
Węglowodany: 64 g
Błonnik: 11 g

1. Filet z kurczaka umyć i osuszyć (ewentualnie obłonować).

2. Sporządzić marynatę: do naczynia wlewamy sos sojowy, drobno pokrojony czosnek (może być wyciśnięty przez praskę), sól, pieprz, dwie łyżki musztardy pełnoziarnistej, natkę pokrojonej pietruszki.

3. Mięso przykryć marynatą i odstawić na 10 minut w chłodne miejsce.

4. Sałatę lodową delikatnie poszarpać (nie kroić nożem) wymieszać z pomidorkami koktajlowymi i drobno pokrojoną w kostkę czerwoną papryką, posolić do smaku i posypać skrojonym świeżym koperkiem.

5. Zmarnowany filet obsmażyć na patelni grillowej z obu stron (obróbka termiczna powinna być stosunkowo krótka tak, aby mięso zachowało maksymalną soczystość).

6. Ryż wstawić do wrzącej osolonej wody i ugotować na sypko ok. 10 minut.

7. Tak przygotowaną pierś z kurczaka podajemy w towarzystwie dzikiego ryżu i sałatki.