Pierś z kurczaka na sałacie z melonem

Składniki: 100 g piersi z kurczaka, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, listki mięty, melisy, bazylii, sałata rzymska, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1/2 melona galia, kilka kropel soku z cytryny, 60 g ryżu brązowego, orzechy włoskie do smaku

Czas przygotowania: 45 min
Kaloryczność: 346 kcal
Białko: 26 g
Tłuszcz: 10 g
Węglowodany: 38 g
Błonnik: 2 g

1. Filet z kurczaka oczyścić, umyć i osączyć.

2. Przygotować marynatą: do oliwy z oliwek dodać część drobno pokrojonych ziół, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku, wszystko dokładnie wymieszać.

3. Pierś przełożyć do naczynia z marynatą i odstawić na 15 minut do chłodnego miejsca.

4. W tym czasie przygotowujemy dresing: do jogurtu naturalnego dodać pozostałą część pokrojonych świeżych ziół, sól, pieprz do smaku i wymieszać.

5. Gotowe mięso usmażyć (najlepiej na patelni teflonowej) z każdej strony, aby zachować maksymalną soczystość produktu.

6. Opłukaną i osuszoną sałatę rozdrabniamy ręcznie, melona kroimy w kostkę (należy go wcześniej obrać ze skóry i wydrążyć środek wraz z pestkami) i łączymy ze sobą, dodając rozdrobnione orzechy (należy je wcześniej sparzyć).

7. Gotowe mięso wykładamy na sałatkę i całość polewamy dresingiem jogurtowym, dodatek stanowi brązowy ryż na sypko.