Papryka nadziewana

Składniki: 1 duża czerwona papryka, 50 g marchewki, 20 g cebulki, 100 g, drobiowego mięsa mielonego, 40 g kaszy jaglanej, sól, pieprz, bazylia do smaku, 100 g pieczarek

Czas przygotowania: 50 minut
Kaloryczność: 330 kcal
Białko: 30 g
Tłuszcz: 3 g
Węglowodany: 54 g
Błonnik: 10 g

1. Grzyby oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w talarki, cebulkę obieramy, kroimy w drobna kostkę, marchewkę umyć oskrobać (delikatnie, ponieważ najwięcej witamin jest tuż pod skórką), zetrzeć na grubych oczkach.

2. Paprykę umyć osączyć, odciąć górną część i usunąć wszystkie pestki.

3. Mięso wymieszać z kaszą (surową), połączyć z pozostałymi surowcami. Wyrobioną masą nafaszerować papryki i przykryć odciętym wierzchem, całość delikatnie nasmarować oleje. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni Celsjusz i piec ok. 35 minut.

4. Potrawę wykładamy na talerz posypujemy świeżą bazylią.