Miodowy kurczak z makaronem

Składniki: 50 g makaronu razowego, 150 g udka z kurczaka, 50 g cebuli czerwonej, 20 g suszonych śliwek, migdały, cynamon, imbir, curry, sezam, sól, 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżeczka miodu, 1 szklanka wody, 200 g sałaty, 100 g pomidorków, sok z cytryny, ziarna słonecznika, natka pietruszki

Czas przygotowania: 45 min
Kaloryczność: 500 kcal
Białko: 31 g
Tłuszcz: 19 g
Węglowodany: 63 g
Błonnik: 13 g

1. Mięso dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć, posolić. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie do uzyskania złocistego koloru z każdej ze stron, pod koniec obróbki dodać pokrojoną w kostkę cebulkę. Tak przygotowanego kurczaka przełożyć do naczycnia żaroodpornego.

2. Na patelnię po smażeniu wsypujemy cynamon, curry i drobno starty imbir, całość lekko podsmażyć. Następnie zalewamy miodem wymieszanym w szklance przegotowanej wody, dodajemy migdały i śliwki suszone.

3. Tak przygotowanym sosem polewamy całe mięso.

4. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 30 minut. W końcowej fazie pieczenia posypujemy całość ziarnem sezamowym.

5. Makaron wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy ok. 11 minut.

6. Mix sałat wymieszać z pomidorkami pokrojonymi w kostkę, skropić sokiem z cytryny, posypać uprażonym (na suchej patelni) słonecznikiem i pokrojoną natką pietruszki.

7. Mięso podawać z makaronem i sałatką.