Makaron razowy z pesto

Składniki: 60 g razowego makaronu, 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 50 g papryki czerwonej, 1 łyżka oliwy z oliwek, świeża bazylia, czosnek, sól, kolorowy pieprz do smaku

Czas przygotowania: 35 min
Kaloryczność: 300 kcal
Białko: 22 g
Tłuszcz: 9 g
Węglowodany: 43 g
Błonnik: 2,5 g

1. Makaron wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy ok. 11 minut. Po tym czasie makaron powinien być lekko twardy.

2. Tuńczyka delikatnie rozdrobnić odsączyć, paprykę umyć, pokroić w drobną kostkę, składniki połączyć i doprawić do smaku.

3. Bazylię, oliwę z oliwek, (najlepiej ekstra virgin), czosnek utrzeć w moździerzu lub zblendować na gładką masę i polać makaron.

4. Całość wyłożyć na talerz udekorować świeżą bazylią.