Makaron penne z ciecierzycą

Składniki: 60 g makaronu razowego, 50 g papryki czerwonej, 50 g cebuli, 100 g ciecierzycy konserwowej, 100 g pomidorów, czosnek, sól, pieprz i tymianek

Czas przygotowania: 35 min
Kaloryczność: 300 kcal
Białko: 10 g
Tłuszcz: 2 g
Węglowodany: 71 g
Błonnik: 5 g

1. Paprykę umyć i osuszyć, cebulę i czosnek obrać. Wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na rozgrzanej patelni.

2. Ciecierzycę odsączyć, pomidory umyć i pokroić w cząstki. Całość połączyć i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut, przyprawiamy do smaku.

3. Makaron wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy ok. 11 minut. (Powinien być lekko twardy). Makaron łączymy z całością potrawy i wykładamy na talerz, posypujemy świeżym tymiankiem.