Łosoś w sosie koperkowym

Składniki: 150 g łososia, sól, pieprz, sok z cytryny do smaku, ½ pęczka koperku, 50 g jogurtu naturalnego, 60 g brązowego ryżu, 200 g sałaty (mix), czerwona papryka, natka pietruszki, szczypiorek, zielony ogórek

Kaloryczność: 516 kcal
Białko: 39 g
Tłuszcz: 22 g
Węglowodany: 44 g
Błonnik: 5 g

1. Rybę oczyścić wyfiletować (zdjąć skórę delikatnie ostrym nożem), usunąć wszystkie ości (najlepiej pincetą bądź cążkami), umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Tak przygotowany filet skropić cytryną, doprawić pieprzem i zawinąć w folię do pieczeni.

2. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni Celsjusza i piec ok. 9 minut.

3. Świeży koperek drobno pokroić, dodać do jogurtu naturalnego (najlepiej „Grecki”) i doprawić do smaku.

4. Do sałaty dodać uprzednio umytą paprykę i ogórek, wszystko pokrojone w kostkę. Natkę pietruszki i świeży szczypiorek drobno pokroić, dodać do sałaty, całość delikatnie wymieszać i doprawić do smaku.

5. Ryż wsypać do wrzącej, osolonej wody i ugotować na sypko ok. 12 minut.

6. Gotowego łososia polanego sosem koperkowym podać na sałacie z ryżem.