Łosoś słodko–pikantny

Składniki: 120 g łososia, mała papryczka chilli, czosnek, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka sosu sojowego, sok z cytryny, świeża kolendra, 1 łyżka oliwy, 10 g kiełków, sól, pieprz kolorowy świeżo zmielony, 60 g kuskusu, 50 g czerwonej papryki, 20 g cebulki, 100 g zielonego ogórka

Kaloryczność: 534 kcal
Białko: 31 g
Tłuszcz: 29 g
Węglowodany: 84 g
Błonnik: 3 g

1. Paprykę umyć, osuszyć i usunąć pestki, czosnek obrać – oba składniki pokroić w drobną kostkę.

2. Sporządzić marynatę: w jednym naczyniu wymieszać miód z sosem sojowym, sokiem z cytryny, dodając chilli, pokrojony czosnek, posiekaną kolendrę i olej.

3. Gotową marynatą natrzeć filet z łososia (bez skóry) i odstawić na 10 minut w chłodne miejsce.

4. W tym czasie kuskus zalać wrzącą wodą z dodatkiem soli i przykryć.

5. Umyty ogórek, paprykę pokroić w drobną kostkę wraz z cebulką i połączyć składniki.

6. Kuskus „rozbić” widelcem dodać warzywa i kiełki, doprawić pieprzem.

7. Zamarynowaną rybę grillujemy na mocno rozgrzanej patelni ok. 2-3 minut z każdej strony (najlepiej teflonowej, co zapobiega przywarciu ryby do powierzchni, zwrócić uwagę, aby jej za mocno nie wysuszyć)

8. Warzywa z kuskusem ułożyć na talerzu, na wierzchu położyć zgrilowanego łososia, całość skrapiamy cytryną