Kurczak z ryżem i buraczkami

Składniki: udko z kurczaka 100 g, 40 g ryżu brązowego, 50 g jogurtu, liść laurowy, sól, pieprz, curry, koperek zielony, 2 małe buraczki, 20 g cebuli, sól, pieprz, sok z cytryny

Czas przygotowania: 35 min
Kaloryczność: 355 kcal
Białko: 29 g
Tłuszcz: 9 g
Węglowodany: 45 g
Błonnik: 6 g

1. Buraki ugotować w łupinach aż do miękkości.

2. Udko z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Natrzeć przyprawami i odstawić na 10 minut w chłodne miejsce.

3. W tym czasie ryż wsypać do wrzącej i osolonej wody, ugotować na sypko ok. 12 minut.

4. Buraczki obrać z łupin i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać drobno pokrojoną w kostkę cebulę i doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

5. Następnie usmażyć udko na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron, podlać zrumienione mięso odrobiną wywaru i dusić ok. 15 minut pod przykryciem. Pod koniec obróbki cieplnej dodać jogurt naturalny (najlepiej „Grecki”) i posypać całość pokrojonym koperkiem.

6. Podawać z ryżem i buraczkami.