Indyk w ananasach z ryżem

Składniki: 150 g piersi z indyka, 60 g ryżu dzikiego, 50 g ananasa, 1 łyżeczka oliwy, sól, pieprz, curry, bazylia, natka pietruszki do smaku

Czas przygotowania: 25 min
Kaloryczność: 335 kcal
Białko: 32 g
Tłuszcz: 6 g
Węglowodany: 38 g
Błonnik: 2 g

1. Mięso, oczyścić, umyć, osuszyć, przyprawić do smaku. Następnie pokroić w paski i usmażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej teflonowej).

2. Ryż wsypać do wrzącej, osolonej wody i ugotować na sypko ok. 12 minut.

3. Ananasa przekroić na ćwiartki, wykroić górną twardą część (nie jadalną), wyfiletować, pokroić w kostkę (można ewentualnie użyć ananasa z puszki, pamiętając żeby go dobrze odsączyć).

4. Gotowy ryż połączyć z indykiem i ananasem, przyprawić do smaku.

5. Tak przygotowaną potrawę podajemy na talerzu i posypujemy świeżo skrojoną natką pietruszki.