Indycze wątróbki ze szpinakiem

Składniki: 100 g wątróbki indyczej, 50 g cebuli, 100 g jogurtu greckiego, natka pietruszki, sól pieprz, majeranek, 60 g dzikiego ryżu, 200 g świeżego szpinaku, 1 łyżka oliwy, łyżka octu winnego, świeżo zmielony pieprz

Czas przygotowania: 25 min
Kaloryczność: 500 kcal
Białko: 33 g
Tłuszcz: 20 g
Węglowodany: 57 g
Błonnik: 11 g

1. Wątróbkę umyć, oczyścić z powięzi (w razie potrzeby obłonować) i dobrze osuszyć.

2. Rozgrzać oliwę i delikatnie obsmażyć wątróbkę (nie doprawiać), pod koniec dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Całość dusić ok. 5 minut.

3. W końcowym etapie dodać jogurt naturalny (najlepiej Grecki) i doprawić do smaku. Gotową wątróbkę posypać świeżo skrojonym majerankiem i natką pietruszki.

4. Ryż wstawić do wrzącej osolonej wody i ugotować na sypko ok. 10 minut.

5. Świeży szpinak umyć po bieżącą wodą, obrać łodygi i osuszyć. Wymieszać z oliwą z oliwek (najlepiej ekstra virgin) doprawić solą i pieprzem.

6. Wątróbkę podajemy na dzikim ryżu wraz ze świeżym szpinakiem.