Gołąbki „inaczej”

Składniki: 100 g mięsa mielonego, 100 g kapusty białej poszatkowanej, 100 g marchewki, 30 g cebuli, 40 g ryżu białego, 1 białko, 1 łyżka bułki tartej, 50 g cebuli, czosnek, sól, pieprz, cukier do smaku, 1/2 puszki pomidorów

Czas przygotowania: 50 min
Kaloryczność: 300 kcal
Białko: 29 g
Tłuszcz: 2 g
Węglowodany: 58 g
Błonnik: 9 g

1. Mięso mielone połączyć z poszatkowaną białą kapustą, marchewkę oskrobać (delikatnie, ponieważ najwięcej witamin jest tuż pod skórką), zetrzeć na grubych oczkach cebulę, obrać i pokroić w dobrną kostkę.

2. Dodać ryż (surowy) , całość doprawić do smaku i wyrobić jednolitą masę. Uformować kotleciki i umieścić w naczyniu żaroodpornym.

3. Przygotować sos: cebulkę i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, następnie dodać pomidory z puszki, cukier i pozostałe przyprawy do smaku. Całość prażyć na wolnym ogniu ok. 15 minut, sos poprzez redukcję stanie się gęsty i aksamitny.

4. Gołąbki zalać gotowym sosem i piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni Celsjusza przez ok 25 minut.

Potrawę najlepiej podawać w naczyniu, w którym została sporządzona.