Duszona wątróbka z warzywami na ryżu

Składniki: 100 g wątróbki drobiowej, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 selera, mała cebula, natka pietruszki i koperku, 60 g ryżu brązowego lub dzikiego, 50 g jogurtu naturalnego, sól, pieprz, majeranek do smaku

Czas przygotowania: 30 min
Kaloryczność: 338 kcal
Białko: 26 g
Tłuszcz: 8 g
Węglowodany: 46 g
Błonnik: 8 g

1. Umyte i obrane warzywa należy pokroić w słupki, cebulkę w półksiężyce.

2. Wątróbkę dokładnie oczyścić (ewentualnie zdjąć błonę) umyć i bardzo dobrze osączyć.

3. Na rozgrzany olej włożyć warzywa i delikatnie podsmażyć. W końcowym etapie dodać wątróbkę (nie solić) podlać wywarem i dusić pod przykrycie około 6 minut aż warzywa staną się kruche i gotowe do spożycia. Całość doprawić do smaku.

4. Ryż wsypać do wrzącej, osolonej wody i ugotować na sypko ok. 12 minut.

5. Wątróbkę wyłożyć na sypki ryż i podać wraz z sałatką.