Brokuł z ryżem i tofu

Składniki: 40 g ryżu brązowego, 40 g tofu, 1/2 brokułu, 1 łyżeczka oleju z pestek winogron, 50 g czerwonej cebuli, czosnek, sos sojowy, prażone pestki z dyni, 50 g czerwonej papryki, natka pietruszki

Czas przygotowania: 25 min
Kaloryczność: 357 kcal
Białko: 16 g
Tłuszcz: 17 g
Węglowodany: 41 g
Błonnik: 6 g

1. Świeży brokuł, oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i wstawić do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy ok. 4-5 minut (musi być lekko twardawy).

2. Ser tofu kroimy w kostkę.

3. Obraną cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę wraz ze świeżą papryką. Całość obsmażamy na rozgrzanej patelni w końcowym etapie dodajemy ugotowany brokuł i doprawiamy do smaku.

4. Ryż wsypać do wrzącej, osolonej wody i ugotować na sypko ok.12 minut.

5. Pestki dyni prażymy na suchej patelni.

6. Gotowy brokuł wraz z papryką, cebulką, czosnkiem i uprażonymi pestkami dyni łączymy z ugotowanym na sypko ryżem i w kostkę pokrojonym serem tofu.

7. Całość wykładamy na talerz i posypujemy świeżo skrojoną zieloną pietruszką.