Bitki wieprzowe z kaszą i ogórkiem

Składniki: 130 g szynki wieprzowej, 1 cebula, sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, natka pietruszki, 40 g kaszy gryczanej, 2-3 ogóreczki konserwowe

Czas przygotowania: 40 min
Kaloryczność: 340 kcal
Białko: 32 g
Tłuszcz: 10 g
Węglowodany: 34 g
Błonnik: 4 g

1. Mięso oczyścić, umyć i osuszyć, następnie pokroić w plastry i delikatnie rozbić.

2. Bitki obsmażyć z każdej strony, pod koniec obróbki doprawić i podlać odrobiną wywaru (może być wodą, ważne żeby była gorąca, w przeciwnym razie mięso wymagałoby dłuższego gotowania do miękkości), dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i całość dusimy pod przykryciem ok. 15 minut (aż mięso będzie miękkie).

3. W tym czasie wkładamy kaszę na wrzącą osoloną wodę i gotujemy na sypko około 15 minut (stosunek objętości kaszy do objętości wody powinien wynosić 1:2).

4. Ogóreczki pokroić w krążki i rozłożyć na talerzu wraz z sypką kaszą i bitkami.