Duszona wątróbka z warzywami na ryżu powrót do przepisów

Składniki

100 g wątróbki drobiowej

1 marchewka

1 pietruszka

1/4 selera

mała cebula

natka pietruszki i koperku

60 g ryżu brązowego lub dzikiego

50 g jogurtu naturalnego

sól, pieprz, majeranek do smaku

Stopień trudności
Czas przygotowania
Kaloryczność300
Białko26 g
Tłuszcz9 g
Węglowodany46 g
Błonnik14g

Sposób przygotowania:

1. Umyte i obrane warzywa należy pokroić w słupki, cebulkę w półksiężyce.
2. Wątróbkę dokładnie oczyścić (ewentualnie zdjąć błonę) umyć i bardzo dobrze osączyć.
3. Na rozgrzany olej włożyć warzywa i delikatnie podsmażyć. W końcowym etapie dodać wątróbkę (nie solić) podlać wywarem i dusić pod przykrycie około 6 minut aż warzywa staną się kruche i gotowe do spożycia. Całość doprawić do smaku.
4. Ryż wsypać do wrzącej, osolonej wody i ugotować na sypko ok. 12 minut.
5. Wątróbkę wyłożyć na sypki ryż i podać wraz z sałatką.