Kurczak z ryżem i buraczkami powrót do przepisów

Składniki

Udko z kurczaka 100 g

40 g ryżu brązowego

50 g jogurtu

liść laurowy, sól, pieprz

curry, koperek zielony

2 małe buraczki

20 g cebuli

sól, pieprz, sok z cytryny

Stopień trudności
Czas przygotowania
Kaloryczność300
Białko29 g
Tłuszcz9 g
Węglowodany45 g
Błonnik6,5 g

Sposób przygotowania:

1. Buraki ugotować w łupinach aż do miękkości.
2. Udko z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Natrzeć przyprawami i odstawić na 10 minut w chłodne miejsce.
3. W tym czasie ryż wsypać do wrzącej i osolonej wody, ugotować na sypko ok. 12 minut.
4. Buraczki obrać z łupin i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać drobno pokrojoną w kostkę cebulę i doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
5. Następnie usmażyć udko na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron, podlać zrumienione mięso odrobiną wywaru i dusić ok. 15 minut pod przykryciem. Pod koniec obróbki cieplnej dodać jogurt naturalny (najlepiej „Grecki”) i posypać całość pokrojonym koperkiem.
6. Podawać z ryżem i buraczkami.