Polędwica wołowa w kolorowym pieprzupowrót do przepisów

Składniki

90 g polędwicy wołowej

20 g cebuli

sok z cytryny

olej z pestek winogron

30 g kaszy gryczanej

3 małe ogórki kiszone

kolorowy pieprz do marynaty

sól, czosnek do smaku

Stopień trudności
Czas przygotowania
Kaloryczność300
Białko23 g
Tłuszcz15 g
Węglowodany29 g
Błonnik3 g

Sposób przygotowania:

1. Mięso delikatnie uformować dłonią i zamarynować na ok. 30 minut w chłodnym miejscu.
2. Marynata: cebulka drobno pokrojona w kostkę, olej z pestek winogron, sok z cytryny, czosnek pokrojony w płatki i kolorowy pieprz.
3. W tym czasie wkładamy kaszę na wrzącą osoloną wodę i gotujemy na sypko około 15 minut (stosunek objętości kaszy do objętości wody powinien wynosić 1:2).
4. Ogórki kiszone kroimy w plasterki i układamy na talerzu wraz z sypką kaszą.
5. Zamarynowane mięso układamy na ruszcie (po środku) w rozgrzanym piekarniku do temperatury 160 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 25 minut. Solimy do smaku już po zakończeniu obróbki cieplnej (mięso zachowuje soczystość).
6. Polędwicę wykładamy i dekorujemy rozmarynem.