Makaron penne z ciecierzycąpowrót do przepisów

Składniki

60 g makaronu razowego

50 g papryki czerwonej

50 g cebuli

100 g ciecierzycy konserwowej

100 g pomidorów

czosnek, sól

pieprz i tymianek

 

Stopień trudności
Czas przygotowania
Kaloryczność300
Białko10 g
Tłuszcz2 g
Węglowodany71 g
Błonnik5 g

Sposób przygotowania:

1. Paprykę umyć i osuszyć, cebulę i czosnek obrać. Wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na rozgrzanej patelni.
2. Ciecierzycę odsączyć, pomidory umyć i pokroić w cząstki. Całość połączyć i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut, przyprawiamy do smaku.
3. Makaron wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy ok. 11 minut. (Powinien być lekko twardy). Makaron łączymy z całością potrawy i wykładamy na talerz, posypujemy świeżym tymiankiem.