Indycze wątróbki ze szpinakiem powrót do przepisów

Składniki

100 g wątróbki indyczej

50 g cebuli

100 g jogurtu greckiego

natka pietruszki

sól, pieprz, majeranek

60 g dzikiego ryżu

200 g świeżego szpinaku

1 łyżka oliwy

1 łyżka octu winnego

świeżo zmielony pieprz

Stopień trudności
Czas przygotowania
Kaloryczność500
Białko33 g
Tłuszcz20 g
Węglowodany57 g
Błonnik11g

Sposób przygotowania:

1. Wątróbkę umyć, oczyścić z powięzi (w razie potrzeby obłonować) i dobrze osuszyć.
2. Rozgrzać oliwę i delikatnie obsmażyć wątróbkę (nie doprawiać), pod koniec dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Całość dusić ok. 5 minut.
3. W końcowym etapie dodać jogurt naturalny (najlepiej „Grecki”) i doprawić do smaku. Gotową wątróbką posypać świeżo skrojonym majerankiem i natką pietruszki.
4. Ryż wstawić do wrzącej osolonej wody i ugotować na sypko ok. 10 minut.
5. Świeży szpinak umyć po bieżącą wodą, obrać łodygi i osuszyć. Wymieszać z oliwką z oliwek (najlepiej ekstra virgin) doprawić solą i pieprzem.
6. Wątróbkę podajemy na dzikim ryżu wraz ze świeżym szpinakiem.