Ryżowa zapiekanka z jajkiem powrót do przepisów

Składniki

60 g brązowego ryżu

100 g pieczarek

1 jajko

30 g czerwonej papryki

1 łyżka oliwy

sól, pieprz, świeża bazylia

kolendra, tymianek

200 g sałaty lodowej

50 g czerwonej papryki

50 g pomidorków koktajlowych

zielona pietruszka, sól morska

100 g jogurtu greckiego

Stopień trudności
Czas przygotowania
Kaloryczność500
Białko24 g
Tłuszcz21 g
Węglowodany69 g
Błonnik8g

Sposób przygotowania:

1. Ryż wsypać do wrzącej i osolonej wody, ugotować na sypko ok.12 minut, następnie przepłukać pod bieżącą zimną wodą.
2. Pieczarki oczyścić, pokroić w talarki, cebulkę obrać, pokroić w kostkę i obsmażyć wraz z grzybami

twetsdfsad sdfd dfgsdgds fgsdfgdfgsfdg
3. Całość połączyć z ryżem i doprawić do smaku, przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać jogurtem naturalnym (najlepiej nadaje się jogurt „Grecki”)
4. Na środku zrobić wgłębienie łyżką i wbić jajko. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni Celsjusza i piec ok. 20 minut.
5. Sałatę lodową umyć i poszarpać (nie kroić) nie za drobno, dodać pomidorki koktajlowe i paprykę pokrojoną w kostkę. Doprawić do smaku.
6. Zapiekankę posypać drobno pokrojonymi świeżymi ziołami, podawać z sałatką.