Dietetyk radzi

Przed zastosowaniem programu Limvena

Program Limvena to ogromne zmiany w dotychczasowym trybie życia i sposobie odżywania. Efekty kuracji odchudzającej są w stanie zaskoczyć nawet najbardziej opornych „puszystych”. Takie zmiany w życiu i ciele mogą być szokiem dla organizmu dlatego warto przed zastosowaniem programu Limvena skonsultować się z lekarzem pierwszego kontaktu aby wykluczyć choroby przewlekłe uniemożliwiające rozpoczęcie programu Limvena (patrz „Kto może stosować program Limvena”)

Przed zastosowaniem programu Limvena

Program Limvena to ogromne zmiany w dotychczasowym trybie życia i sposobie odżywania. Efekty kuracji odchudzającej są w stanie zaskoczyć nawet najbardziej opornych „puszystych”. Takie zmiany w życiu i ciele mogą być szokiem dla organizmu dlatego warto przed zastosowaniem programu Limvena skonsultować się z lekarzem pierwszego kontaktu aby wykluczyć choroby przewlekłe uniemożliwiające rozpoczęcie programu Limvena (patrz „Kto może stosować program Limvena”)

Kto może stosować program Limvena?

Program odchudzający Limvena może stosować każdy zdrowy dorosły człowiek z nadwagą lub otyłością.
W przypadku zdiagnozowanych chorób przewlekłych i innych przeciwskazań lub stwierdzenia ograniczeń z poniższej listy, o stosowaniu programu Limvena decyduje lekarz.
Przeciwwskazania lekarskie do stosowania programu Limvena
• cukrzyca typ 1
• choroby nerek, trzustki i wątroby oraz woreczka żółciowego
• zaawansowana miażdżyca i choroby serca
• nowotwory
• choroby autoimmunologiczne (np. toczeń, RZS, MS, AZS)
• alergie pokarmowe np. na białko mleka, gluten
• choroby zapalne i zaburzenia czynnościowe jelit
• wrzody żołądka i dwunastnicy
• zaburzenia endokrynologiczne np. choroby tarczycy
• choroby psychiczne
• ciąża i karmienie piersią
• dzieci, nastolatki, osoby starsze (powyżej 65 lat)
• rekonwalescenci po operacjach, ciężkich urazach, rozległych oparzeniach
• osoby z osłabioną odpornością
• chorzy na celiakie
• choroby pasożytnicze układu pokarmowego
• ciężkie choroby neurologiczne takie jak np. epilepsja, udar mózgu
• wszelkie choroby hematologiczne

Chorzy na cukrzycę typu 2, nadciśnienie tętnicze, dnę moczanowa i kamicę nerek i/lub woreczka żółciowego muszą być stale monitorowani przez lekarza prowadzącego, gdyż w przypadku cukrzycy i nadciśnienia zmiana diety i redukcja BMI może wywołać konieczność redukcji dawek leków a w przypadku pozostałych chorób objawy mogą ulec nasileniu.
Wykaz leków, których użycie wymaga konsultacji lekarskiej przed zastosowaniem programu Limvena:
• leki przeciwcukrzycowe
• leki przeciw nadciśnieniowe
• inne leki na serce np. na dusznicę bolesną
• leki immunosupresyjne
• leki na wszelkie choroby neurologiczne i/lub psychiatryczne

Co może się wydarzyć podczas stosowania programu Limvena?

Najbardziej zauważalnym efektem działania programu Limvena jest duży spadek masy ciała i wskaźnika BMI. Przejście na dietę niskokaloryczną, składającą się z kilku płynnych odżywek białkowych i relatywnie małych ilości pokarmów stałych może powodować początkowo pojawienie się problemów z wypróżnianiem lub delikatnych biegunek. Polecamy wtedy w ciągu dnia dodatkowo spożyć 2 porcje warzyw nisko skrobiowych, wysokobłonnikowych (zielone liściaste warzywa, kapusta, kalafior, brokuł, cykoria, cukinia, karczoch, papryka, surowa marchew) oraz stale nawadniać organizm. Zastosowana dieta, ilość wypijanej wody i zmiany hormonalne mogą powodować potrzebę częstszego oddawania moczu. W tkance tłuszczowej znajduje się masa toksyn rozpuszczalnych w tłuszczach. W trakcie trwania kuracji odchudzającej wytapiany tłuszcz uwalnia do krwiobiegu przechowywane przez lata toksyny. Istnieje  niewielkie ryzyko tymczasowego pojawienia się przykrych objawów „zatrucia” takich jak bóle głowy, lekkie osłabienie,  przejściowo gorsza cera i brzydki oddech. Warto jest wtedy dużo pić wody i ziół czyszczących krew np. z liści pokrzywy lub ziela fiołka trójbarwnego, wprowadzić na krótko do diety soki warzywne  z buraka, selera, marchwi oraz jeść dużo szpinaku  lub innych liściastych warzyw zawierających odtruwający chlorofil.   Osłabienie może także wynikać ze znacznej redukcji przyjmowanej energii.

Czym jest nadwaga i otyłość i jakie są jej przyczyny?

Od mniej więcej 150 lat z własnej inicjatywy ludzkość uczestniczy w ogólnoświatowym eksperymencie polegającym na bezustannym przyroście masy ciała. Patrząc na naszych przodków człowiek egzystował przez miliony lat w niedostatku kalorii i głodzie a zdobycie i przygotowanie posiłku wymagała ogromnego wysiłku (polowanie, zbieractwo, później ręczna uprawa roli). Cały nasz metabolizm został dopasowany do koczowniczo-myśliwskiego trybu życia, który dzięki rozwojowi cywilizacji i mechanizacji, diametralnie różni się od współczesnych przyzwyczajeń człowieka. Zdobycie żywności nie wymaga obecnie większego wydatku energetycznego, gdyż nie ruszając się z fotela jesteśmy w stanie zamówić do domu wysokokaloryczne potrawy lub przekąski. Ludzkość uzależniła się od potrzeby bezustannego jedzenia. Zajadamy nudę, stres, niepowodzenia, zmartwienia i problemy życia codziennego a co gorsze największe łaknienie mamy na potrawy słodkie, tłuste i słone. Nierozłącznym elementem społeczeństwa konsumpcyjnego i jednocześnie synonimem dzisiejszego stylu odżywiania jest Fast Food czyli wielkie porcje i bezwartościowe puste kalorie pochodzące z przetworzonej żywności.
            Światowe organizacje zdrowia biją na alarm, że nadwaga i otyłość osiągnęły już status pandemii w niemal wszystkich krajach rozwiniętych i rozwijających się.
            Z definicji nadwaga i otyłość to przewlekłe zaburzenie metaboliczne polegające na nadmiernej akumulacji tkanki tłuszczowej z powodu długotrwałego dodatniego bilansu energetycznego. Akumulacja tłuszczu wynika zarówno z rozrostu jak i namnażania się komórek tłuszczowych. Rozmieszczenie tkanki tłuszczowej także ma znaczący wpływ na wygląd i zdrowie człowieka. Jeśli tłuszcz szybciej i dosadniej gromadzi się na udach i pośladkach to mamy do czynienie z otyłością typu gruszka a jeśli w okolicach brzucha to wyglądem przypominamy jabłko.
            Próbując zrozumieć dlaczego nadwaga i otyłości są tak niebezpieczne dla zdrowia nie wolno nigdy  zapominać, że tkanka tłuszczowa nie jest wyłącznie magazynem tłuszczu i organem termoregulacyjnym lecz także ogromnym gruczołem endokrynnym, który produkuje i wydziela wiele substancji zakłócających metabolizm.
            Badanie stopnia nadwagi i otyłości nie jest trudne i nie wymaga skomplikowanych urządzeń. Wystarczy pomiar masy ciała w kilogramach, znajomość wzrostu w metrach oraz pomiar obwodu tali za pomocą miarki centymetrowej. Pierwsze dwa parametry posłużą do obliczenia indeksu masy ciała BMI (patrz kalkulator BMI) a drugi określi typ otyłości i stopieni ryzyka chorób metabolicznych.
 
Kategorie BMI [kg/m2] (WHO 1997):
Niedowaga poniżej  18,5
Norma 18,5–24,9
Nadwaga 25,0–29,9
Otyłość I stopnia 30,0–34,9
Otyłość II stopnia 35,0–39,9
Otyłość III stopnia powyżej  40
 
 
 
 
 

Otyłość brzuszna wg obwodów talii:
obwód talii ≥ 94 cm u mężczyzn
obwód talii ≥ 80 cm u kobiet (nie ciężarnych)
            Biorąc pod uwagę wszelkie powyższe aspekty  nadwagi i otyłości program Limvena pomoże Ci wygrać walkę o zdrowe i długie życie a dodatkowo będziesz się cieszył nowym atrakcyjnym wyglądem fizycznym.

Kompleksowe podejście do odchudzania - Efektywne odchudzanie

Efektywne odchudzanie w programie Limvena to przede wszystkim redukcja nadmiaru tkanki tłuszczowej przy maksymalnych zachowaniu mięśni. Ciało nie może stracić za dużo mięśni bo straci jędrność i sprężystość, siłę, wytrzymałość a na dodatek metabolizm ulegnie spowolnieniu (przyczyna efektu jo-jo). Oczywiście można temu zapobiec wdrażając optymalny deficyt kaloryczny zaprojektowany w programie Limvena, trening fizyczny, równowagę kwasowo-zasadową oraz spożywając odpowiednią ilość i jakość białek oraz tłuszczów.
            Średnie zapotrzebowanie na energię kształtuje się na poziomie 25 kcal/kg masy ciała.  Osoby z nadwagą powinny stosować deficyt kalorii wynoszący ok. 15-:-30% normalnego dziennego poboru energii, który zapewnia utrzymanie aktualnej masy ciała.
Przykład: jeżeli ważymy 60 kg to nasz organizm potrzebuje 1500 kcal (60 x 25 =1500). Aby realizować deficyt kalorii powinniśmy zjeść dziennie mniej o 225 -:- 450 kcal (1500 x 15%=225, 1500 x 30%= 450).
Zmniejszenie ilości spożywanej żywności o 500-:-600 kcal dziennie powoduje ubytek wagi około 0,5-:-1,0 kg tygodniowo.
Przykład: osoba średnio aktywna, pracująca umysłowo, z nadwagą o masie 80 kg i wzroście 160 cm potrzebuje 2000 kcal/dobę aby utrzymać masę ciała. W fazie odchudzania taka osoba powinna spożywać 1200-:-1400 kcal/dobę aby osiągnąć systematyczny spadek masy ciała o 0,5-:-1,0 kg na tydzień.
Współczynniki przeliczeniowe do obliczania wartości energetycznej pokarmów:
węglowodany 17 kJ/g = 4,0  kcal/g          
alkohole wielowodorotlenowe (poliole) 10 kJ/g = 2,4 kcal/g
białko 17 kJ/g = 4,0 kcal/g
tłuszcz 37 kJ/g = 9,0 kcal/g
alkohol (etanol)   9 kJ/g  =7,0 kcal/g
błonnik   8 kJ/g = 2,0 kcal/g

 


Pod uwagę bierzemy wyłącznie węglowodany i tłuszcze, gdyż białko pokarmowe uzupełnia straty własnych białek w trakcie odchudzania oraz wykazuje szczególne funkcje fizjologiczne. Natomiast szczególną uwagę trzeba zwrócić na alkohol, który nie dość, że jest trucizną to jeszcze dostarcza masy pustych kalorii.
           Powyższe wskazówki maja na celu zgrubne oszacowanie kaloryczności jednego lub dwóch posiłków. Jednakże nie popadajcie w manię liczenia kalorii, gdyż nie można człowieka zamknąć w liczbach i wyłącznie z kalkulatorkiem i tabelkami wyliczać co do 1 kcal wartość energetyczną obiadu czy też lunchu.
            Dieta Limvena to wielka wygoda odchudzania, gdyż wartość energetyczna zamienników posiłków, w postaci koktajli odżywczych  została już precyzyjnie obliczona i dostosowana do potrzeb niskokalorycznej diety, a Wam pozostaje przygotowanie 1-2 stałych lub półpłynnych (zupy) posiłków w ciągu dnia, koncentrując się głównie na wyborze składników o niskiej gęstości energetycznej np. warzywa liściaste, krzyżowe (brokuł, kalafior), cebulowe, strączkowe, korzeniowe (seler, marchew), chude mięso, białka jaj, ryby, trochę owoców, pełne ziarna zbóż, ryż brązowy, kasze jęczmienna, gryczana. Raczej sugerujemy ograniczać ilość spożywanych ziemniaków i buraków.
 
Zalecana redukcja masy ciała to (Tsigos C, et al.):
— od 5% do 15% początkowej masy ciała (w zależności od początkowego BMI) w okresie 6 miesięcy lub 0,5 -:- 1,0 kg/tydzień
 - minimum 20% początkowej masy ciała u osób z BMI ≥ 35 kg/m2

Redukcja kalorii to podstawa każdego programu dietetycznego

Współczesne diety a redukcja kalorii
            Istnieje wiele skrajnie różnych a niekiedy sprzecznych ze sobą teorii nt. idealnej diety odchudzającej. Patrząc globalnie w niemal wszystkich współczesnych i dawnych dietach odchudzających widać wspólny mianownik, którym jest ograniczenie spożycia kalorii. W jednych jest to po prostu celowa eliminacja wysokoenergetycznego składnika a w drugich spontaniczne i bezwiedne ograniczenie kalorii poprzez monotonię posiłków i zahamowanie łaknienia. Tylko ujemny bilans energetyczny, utrzymywany przez odpowiednio długi czas, zapewni nam utratę zbędnych kilogramów.
Program Limvena został opracowany na postawie najbardziej sprawdzonych teorii  naukowych oraz wytycznych polskich i zagranicznych ekspertów.
Korzyści z redukcji kalorii (inne niż odchudzanie)
            Od wielu lat istnieje spore zainteresowanie fenomenem długowieczności mieszkańców wyspy Okinawa w Japonii, gdzie występuję najdłuższa średnia życia i ilość stulatków na Ziemi. Jednym z przyczyn jest wielopokoleniowa tradycja odchodzenia od stołu nie najedzonym. Okazuje się że tradycyjna dieta na Okinawie stanowi 60-80% średniej kaloryczności diety ludzi w USA i Europie. Jedynym sposobem znaczącego przedłużenia życia u niemal wszystkich gatunków zwierząt w tym także ssaków naczelnych jest redukcja kalorii. Redukcja kaloryczna pomoże Ci także szybciej walczyć z infekcjami oraz poprawi humor, zmniejszy ospałość i chroniczne uczucie zmęczenia. Oczywiście wszystko do pewnej granicy. Nie wolno doprowadzić do niedożywiania białkowego i witaminowego.
Mechanizm działania redukcji kalorycznej a utrata wagi i tkanki tłuszczowej
             Redukcja kaloryczna powoduje obniżenie  ilości  “paliwa” we krwi czyli glukozy i kwasów tłuszczowych. To z kolei zmniejsza ilość insuliny wytwarzanej przez trzustkę, dzięki czemu organizm zaczyna powoli rozkładać i spalać własną tkankę tłuszczową. Gwałtowne spalanie tłuszczu może powodować pojawienie się niewielkich ilości ciał ketonowych, które dodatkowo hamują łaknienie.  Początkowa utrata wagi może wynikać także ze znaczącej utraty wody. W naszej wątrobie znajduje się glikogen, który zużywany jest do utrzymania stałego poziomu cukru we krwi. Glikogen wiąże spore ilości wody przez co jego rozpad podczas odchudzania wiąże się z utratą płynów. Ponadto insulina zatrzymuje jony sodu i wodę w organizmie a jej spadek w wyniku ograniczenia spożycia kalorii powoduje wzrost wydalania moczu i utratę płynów.
Dieta o niskiej lub bardzo niskiej podaży kalorii oraz substytuty posiłków
Rozróżniamy dwa rodzaje diet niskokalorycznych:
• dieta o bardzo niskiej zawartości energii, poniżej 800 kcal/dobę
• dieta o niskiej zawartości energii: 800 - 1500 kcal/dobę

            Dieta o bardzo niskiej zawartości energii przeznaczona jest dla chorobliwie otyłych, wymaga stałej kontroli lekarskiej i najczęściej stosuje się płynne zamienniki całodziennej diety z dwiema porcjami warzyw jako uzupełnienie diety w błonnik.
            Dieta o niskiej zawartości energii czyli podstawy programu odchudzającego Limvena, przeznaczona jest dla otyłych i osób z nadwagą, nie wymaga stałej kontroli lekarskiej i najczęściej stosuje się, w zależności od ustalonej kaloryczności,  płynne zamienniki jednego lub więcej posiłków wraz z normalnym dietetycznych posiłkiem (posiłkami). Dieta powyżej 1200 kcal/dobę uznana jest przez specjalistów jako dieta niskokaloryczna ale zbilansowana. W takim przypadku zalecane jest przyjmowanie suplementów multiwitaminowo - mineralnych. Natomiast dieta poniżej 1200 kcal/dobę wymaga uzupełniania w witaminy, składniki mineralne i pierwiastki śladowe oraz niezbędne kwasy tłuszczowe.
Czas trwania takiej diety uzależniony jest od wyjściowej wagi i celów jakie chcemy osiągnąć ale nie powinien być krótszy niż 8 tygodni a optimum uzyskujemy po 16 tygodniach stosowania programu odchudzającego Limvena.

Modyfikacja posiłków

Gęstość energetyczna
            Podstawą ustalenia składu optymalnego dietetycznego posiłku jest umiejętność oszacowania gęstości energetycznej czyli ilości energii w danej masie lub objętości pokarmów. Człowiek spożywa tą samą ilość posiłku aby uzyskać efekt sytości poprzez fizyczne wypełnienie żołądka. Im więcej energii znajduje się w tej samej ilości treści pokarmowej tym więcej organizm wchłonie i przyswoi kalorii.  Produkty wysokotłuszczowe mają najwyższą a woda i błonnik najniższą gęstość energetyczną. Dobrymi przykładami składników o niskiej gęstości energetycznej są warzywa liściaste (sałata, szpinak, roszpunka, jarmuż), krzyżowe (brokuł, kalafior, brukselka), cebulowe, strączkowe, korzeniowe (seler, marchew), chude mięso, białka jaj, ryby, trochę owoców, pełne ziarna zbóż, ryż brązowy, kasze jęczmienna i gryczana.
Pory posiłków
Najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie, które powinno się spożywać nie później niż 1 godzinę od obudzenia. Ostatni posiłek powinien być niewielki aby nie zakłócać snu i głównie składać się z białek wolno-wchłanianych (twaróg, jaja). Jeśli chodzi o porę kolacji to polecamy nie później niż 2 godziny przed snem. W ciągu dnia najlepiej jest spożywać co 3-5 godzin 3-4 posiłki lub 1-2 posiłki + 1-2 płynne zamienniki. Zalecaną ilość posiłków w programie Limvena znajdziecie w zakładce Program Odchudzania
Wielkość porcji
            Wielkość porcji posiłku ma zasadnicze znaczenie jeśli chodzi o ilość pobranych kalorii. Wszelkiego rodzaju surówki z kapusty i innych warzyw krzyżowych oraz porów, cebuli, marchewki są dozwolone w nieograniczonych ilościach. Jeśli chodzi o węglowodany to zalecane jest aby w trakcie jednego posiłku nie przekraczać porcji 50 g odpowiedniego (patrz dalej) ryżu, kaszy, chleba czyli pół szklanki lub ½ worka do gotowania sypkich kasz i ryżu oraz 2 niewielkie kromki pieczywa. W przypadku gotowanych warzyw spichrzowych nie wolno przekraczać porcji: 1 średniego ziemniaka lub 1 marchewki lub 1 buraka. Dobra porcja surowego chudego mięsa lub ryby to taka jaką jesteś w stanie zmieścić na dłoni.
Produkty nabiałowe możne spożywać w następujących ilościach:
 - chude mleko - niewielkie ilości do kawy oraz wg instrukcji do sporządzenia koktajli Limvena
 - produkty fermentacji mlekowej - ok. 200 - 400 g/dobę
 - chudy twaróg - ok. 50 g/dobę
-  jaja  - 1 żółtko + 2 białka (lub więcej)/dobę
            Nadmiar owoców nie sprzyja odchudzaniu więc powinno się ograniczyć do 2-3 porcji/dobę odpowiednich gatunków takich jak jabłka, cytrusy, jagody, maliny, truskawki, wiśnie. Okazuje się, że grapefruit przyspiesza odchudzanie, lecz nie wolno go spożywać jeśli zażywacie jakiekolwiek leki!

Naturalne sposoby hamowania łaknienia – rola białka, wody i błonnika

Istnieją „sztuczki kulinarne”, które potrafią złagodzić niepohamowane łaknienie w trakcie trwania intensywnej diety odchudzającej. Zwiększenie udziału białek w diecie powoduje złagodzenie głodu, gdyż podczas ich trawienia w jelicie cienkim wydzielane są pewne hormony, wpływające na ośrodek głodu i sytości w mózgu. Jeśli nie ma przeciwwskazań np. chorób nerek, wątroby lub dny moczanowej optymalne spożycie białek podczas redukcji kalorycznej powinno wynosić ok. 1,5 g/kg beztłuszczowej masy ciała i być równomiernie rozłożone pomiędzy posiłki w ciągu doby. Najwięcej białka warto jest zjeść na śniadanie, gdyż powoduje ono spontaniczną redukcję spożycia kalorii w kolejnych posiłkach. Okazuje się, że najskuteczniejszymi hamulcami apetytu są białka serwatkowe. Produkty Programu Limvena oparte są na koncentracie białek serwatkowych, które skutecznie likwidują uczucie głodu, znacząco przyspieszają odchudzanie przy bardzo niskiej podaży kalorii.
Błonnik, szczególnie rozpuszczalny i w połączeniu z wodą, w żołądku i jelicie cienkim tworzy zawiesisty kleik. Ta właściwość fizyczna rozpycha żołądek i jelita i podobnie jak białko ma wpływ na hormony jelitowe hamujące w mózgu łaknienie.
Z pewnością jedzenie posiłków płynnych np. w postaci koktajli proteinowych Limvena oraz zup jest dobrym sposobem na wilczy apetyt.

Białko serwatkowe – redukcja tłuszczu przy zachowaniu masy mięśniowej

Koktajle odżywcze Limvena, oparte na płynnym, niskokalorycznym białku, dostarczają organizmowi idealną mieszankę bioaktywnych peptydów i aminokwasów serwatkowych. Najważniejszą rolą białek serwatkowych jest dostarczenie dużych ilości aminokwasów rozgałęzionych BCAA a w szczególności leucyny. Jeśli wysycimy organizm odpowiednio dużą dawką leucyny to zaczyna ona stymulować syntezę białek w mięśniach. Proces ten jest na tyle energochłonny, że organizm  spala tłuszcz zapasowy aby nadążyć z zaopatrywaniem mięśni w energię, potrzebną do syntezy białek. Dodatkowym atutem jej działania jest utrzymanie beztłuszczowej masy mięśniowej w trakcie trwania diety odchudzającej a to zapobiega spadkowi tempa przemiany materii i w konsekwencji efektowi jo-jo oraz pozwala cieszyć się bardziej jędrną i atrakcyjną sylwetką. Aminokwasy białek serwatkowych pozwalają organizmowi regulować poziom glukozy we krwi podczas wysiłku fizycznego oraz zapobiegają wyczerpaniu fizycznemu i psychicznemu. Białka serwatkowe są także doskonałym źródłem  aminokwasów zawierających siarkę, dzięki czemu chronią wątrobę i tkankę łączną budującą chrząstkę stawową, ścięgna przed uszkodzeniami i degeneracją. Bardzo istotnym argumentem „za” jest fakt, że alergia na białka mleka krowiego bardzo często nie jest wynikiem reakcji układu odpornościowego na frakcje białka serwatkowego a nawet u maluszków stosuje się hypoalergiczne mleko modyfikowane oparte na hydrolizacie białek serwatkowych. Ponadto w koncentracie białek serwatkowych jest niewiele laktozy co jest niesłychanie dobrą nowiną dla osób cierpiących na gazy i wzdęcia po wypiciu mleka. Takie osoby bardzo często nie trawią laktozy bo mają niedobór lub brak enzymu laktazy i stąd są te problemy. Oczywiście każdy musi sprawdzić czy nie reaguje negatywnie także na białka serwatkowe.

Jakie węglowodany?

Jeśli spożywamy produkty cukrowe, które bardzo łatwo ulegają trawieniu i wchłanianiu to istnieje wysokie ryzyko, że nasz organizm wpadnie w huśtawkę glikemiczną. Najpierw wyprodukuje nadmiar insuliny aby wyrównać gwałtowny wzrost glukozy we krwi a później będzie ze wszelkich sił zapobiegał niedocukrzeniu. Takie ciągłe wahania poziomu cukru powodują rozdrażnienie i ospałość oraz potrzebę sięgnięcia po słodycze. Dodatkowo chroniczny nadmiar insuliny sprawia że organizm ma wielki kłopot z wykorzystaniem tłuszczu zapasowego a na nieszczęście gromadzi go coraz to więcej. Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie pokarmów, które powoli są rozkładane do prostych cukrów i powodują łagodny wzrost poziomu glukozy i insuliny we krwi. Takie produkty to węglowodany o niskim indeksie glikemicznym np. nierafinowane i pełnoziarniste ziarna zbóż, pełnoziarniste płatki zbożowe, surowe warzywa i owoce, warzywa strączkowe, chleb pumpernikiel.
        Ładunek glikemiczny bierze pod uwagę nie tylko indeks glikemiczny ale również ilość węglowodanów w porcji czyli ocenia całościowy wpływ posiłku na glikemię. Jeśli zamienisz biały ryż na brązowy to nie oznacza, że wolno bez ograniczeń objadać się takim dozwolonym ryżem bo nadmiar też będzie powodował nadprodukcję insuliny.Odwrotna sytuacja jest w przypadku pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym, ale małej zawartości węglowodanów np. gotowana marchew. Dobrym sposobem na obniżenie indeksu glikemicznego jest wypicie soku z cytryny lub kiszonej kapusty.
Fruktoza czyli cukier owocowy i sacharoza czyli nasz powszechny cukier stołowy prowadza do bardzo szybkiego otłuszczenia wątroby, wzrostu poziomu tłuszczu w organizmie i są na zakazanej liście węglowodanów.
podsumowując:
• polecamy wybierać i spożywać niewielkie ilości produktów o niskim indeksie glikemicznym
• nie jeść cukru, fruktozy, miodu a owoce w ograniczonych ilościach

Oszukać mózg - czyli bezpieczne substytuty cukru
Człowiek potrzebuje smaku słodkiego aby być szczęśliwym, gdyż w mózgu wytwarzają się hormony odpowiedzialne za odprężenie, dobre samopoczucie i samozadowolenie. Niestety to co jest bardzo słodkie jest zabronione w naszym Programie Limvena. Istnieją jednak pewne substancje, które wywołują na naszych kubkach smakowych wrażenie smaku słodkiego, jednakże zachowują się zupełnie inaczej niż cukier. Nie wywołują próchnicy, nie powodują otyłości ani nie dostarczają dużych ilości kalorii. Takim cukrem bez cukru jest izomaltuloza, którą zastosowaliśmy do wysłodzenia odżywek białkowych w programie Limvena.

Produkty mleczne a odchudzanie

Spożywanie większych ilości produktów mlecznych sprzyja odchudzaniu a utrata masy ciała jest spowodowana głównie utratą tkanki tłuszczowej z okolic pasa a nie mięśni czy też kości.
Wyjaśnijmy mechanizm tego zjawiska:
• Wapń
            Wapń ogranicza wchłanianie wysokokalorycznych tłuszczów z posiłku. W sytuacji niskiego spożycia wapnia organizm przekształca witaminę D w aktywny metabolit, który zwiększa wchłanianie wapnia z pokarmu. Jednocześnie ten sam aktywny związek uwalnia wapń z wewnątrzkomórkowych zasobów przez co rośnie jego stężenie w komórkach tłuszczowych. Duże stężenie wapnia w komórce hamuje enzymy rozkładające tłuszcze a silnie pobudza te odpowiedzialne za syntezę i gromadzenie tłuszczów.
• Aminokwasy rozgałęzione BCAA
Leucyna, jeden z aminokwasów rozgałęzionych BCAA, uruchamia komórkowy mechanizm syntezy protein przez co zapobiega utracie mięśni w trakcie odchudzania oraz pobudza spalanie tłuszczów, gdyż synteza protein wymaga dostarczenia bardzo dużej porcji energii. Mleko i produkty mleczne są bardzo dobrym źródłem aminokwasów BCAA a najwięcej leucyny jest we frakcji białek serwatkowych. Białka te stanowią podstawę składu koktajli Dieta1, stąd ich tak fantastyczne, odchudzające właściwości.
• Kwas CLA
            Kwas CLA to produkt fermentacji bakteryjnej w przewodzie pokarmowym przeżuwaczy. Wchłania się on do krwiobiegu i kumuluje w mleku krowim. Kwas CLA delikatnie pobudza wzrost beztłuszczowej masy ciała czyli mięśni i znacząco redukuje poziom tkanki tłuszczowej w organizmie.
            Koktajle proteinowe programu Limvena, nie dość że w składzie mają białka serwatkowe, to jeszcze smakują najlepiej, gdy są rozpuszczone w mleku. Oznacza to, że dostarczają wszystkich składników odchudzających czyli aminokwasów BCAA, wapnia i kwasów CLA.

Jakie tłuszcze?

Kwasy tłuszczowe Omega-3 pochodzące z olejów rybich, tranu i oleju lnianego są sprzymierzeńcami atrakcyjnej sylwetki i zdrowia. W diecie odchudzającej polecane są także kwasy GLA z wiesiołka dwuletniego lub ogórecznika lekarskiego, sprzężony kwas linolowy CLA, będący unikatowym tłuszczem mlecznym oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym, orzechach i awokado. Jednak wszędzie trzeba znać umiar gdyż jak wcześniej było to omawiane tłuszcz zawiera największą dawkę energii w jednej porcji produktu, więc 20 g orzechów, pół awokado, 2 łyżki oliwy i łyżeczka tranu z pewnością wystarczą aby uzupełnić organizm we wszelkie niezbędne kwasy tłuszczowe. Z pewnością trzeba unikać wszelkich tłuszczów ulegających szybkiemu magazynowaniu w organizmie lub dezorganizujących metabolizm i efektywne spalanie. Należy unikać utwardzanych olejów roślinnych np. margaryny twarde do pieczenia, tłuszcz cukierniczy, oleje wielokrotnie smażone, ograniczyć tłuszcze zwierzęce, nasycone takie jak smalec, słonina, tłuste mięsa i nie przesadzać ze spożywaniem nadmiernych ilości kwasów tłuszczowych Omega-6 zawartych w olejach roślinnych ze słonecznika, soi, a także żółtkach jaja, krewetkach i podrobach.

Ile i rodzaj błonnika pokarmowego?

W zależności od rodzaju, błonnik pełni funkcję zmiotki w przewodzie pokarmowym i jest zalecany w trudnościach z perystaltyką jelit i zaparciach. Taki błonnik nierozpuszczalny znajdziemy w zbożach i otrębach pszennych. Drugi rodzaj błonnika tworzy z wodą rodzaj żelu w żołądku i jelicie cienkim, dzięki czemu spowalnia i ogranicza trawienie i wchłanianie węglowodanów oraz tłuszczów. Zdecydowanie obniża on gęstość energetyczną i indeks glikemicznyposiłków. Ma on korzystny wpływ na poziom insuliny i cholesterolu we krwi, zatem uznany jestza idealny naturalny, bezpieczny „lek” na otyłość i problemy z poziomem cukru i cholesterolu we krwi. Błonnik rozpuszczalny znajduje się w warzywach i owocach, owsiance, kaszy jęczmiennej, otrębach owsianych i żytnich.
Program Limvena dostarcza bardzo wyjątkowego błonnika jakim jest inulina, która rozwija prawidłową florę bakteryjną jelit, zapewnia regularność wypróżnień nawet w sytuacji obniżonej dziennej podaży stałych posiłków, reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi oraz pozwala efektywniej wchłaniać wapń i magnez z pokarmu.
Zalecane dzienne spożycie błonnika dla dorosłego człowieka wynosi 20-40 g/dobę

Jesteś tym co pijesz czyli płynne kalorie

Jeszcze do niedawna nikt nie zwracał uwagi na kalorie znajdujące się w napojach, słodzonych sokach, herbacie i kawie. Badania pokazały, ze największą bolączka dzisiejszych czasów jest wysokofruktozowy syrop kukurydziany, który najprawdopodobniej jest sprawcą otyłości u dzieci i nastolatków. Tak naprawdę płyny powinny być bezkaloryczne czyli najlepsze są woda, niesłodzona herbata i kawa. Wyjątek to specjalnie spreparowane shake'i proteinowe programu odchudzającego Limvena stworzone jako substytuty posiłków w dietach o ograniczonej kaloryczności.
Codziennie powinno się wypijać ok. 2 litrów płynów bezkalorycznych

Naturalne inhibitory trawienia i wchłaniania węglowodanów i tłuszczów

W naszej codziennej diecie, poza błonnikiem, możemy odnaleźć kilka znanych i lubianych ziół oraz pokarmów roślinnych, które naturalnie hamują wchłanianie tłuszczów i węglowodanów. Biała fasola, zielona i czarna herbata, hibiskus, morwa hamują enzymy trawiące węglowodany i tłuszcze, dzięki czemu ograniczają przyswajanie wszelkich kalorii pochodzących ze skrobi, ziemniaków, makaronów i tłuszczów spożywczych.

Odchudzanie na ostro

Istnieje wiele doniesień naukowych na temat odchudzających właściwości pewnych przypraw, które jednocześnie usprawniają trawienie i poprawiają smak i wyrazistość dietetycznych posiłków. W tej kategorii prym wiedzie kapsaicyna pochodząca z pieprzu kajeńskiego, która stymuluje spoczynkowe tempo przemiany materii i hamuje łaknienie. Nie mniej skuteczne są inne indyjskie przyprawy wchodzące w skład Curry, przede wszystkim imbir i kurkuma oraz nasz tradycyjny pieprz czarny.

Centrum Wiedzy Redukcja stresu (sen i relaks, zioła)

Osoby zestresowane i znerwicowane mają większą szanse na bycie otyłym, szczególnie w okolicach pasa. Okazuje się, że chroniczny stres i wzrost poziomu hormonów stresowych takich jak adrenalina i kortyzol wywołuje niewrażliwość komórek na działanie insuliny. Nasza trzustka, chcąc wyrównać poziom glukozy, produkuje coraz to większe porcje insuliny. Hormon ten wtłacza cukier i kwasy tłuszczowe do komórek tłuszczowych, gdzie ulegają zmagazynowaniu na brzuchu. W dzisiejszych czasach ciężko jest żyć bez stresu więc dobrze jest wykorzystać wszelkie metody aby redukować stres lub minimalizować jego skutki. Program Dieta1 naprawia skutki stresu poprzez wpływ na obniżenie poziomu tłuszczu na brzuchu. Jednocześnie przy okazji stosowania programu Limvena polecamy wszelkie naturalne metody redukcji stresu takie jak medytacje, joga, długie spacery, ćwiczenia oddechowe. Nadmiar kortyzolu wywołuje także deficyt witamin z grupy B i C. Warto jest wspomóc dietę w zestaw witamin oraz roślinne adaptogeny np. korzeń żeń-szenia i zieloną herbatę

Modyfikacja flory bakteryjnej przewodu pokarmowego a odchudzanie

Rola inuliny czyli efektywnego prebiotyku
          Bakterie zamieszkujące nasze jelito grube mogą mieć wpływ na ryzyko powstawania otyłości. Okazuje się, że nieprawidłowa flora jelitowa regularnie aktywuje układ odpornościowy a zdarza się tez, że fragmenty komórek bakteryjnych przedostają się do krwiobiegu indukując chroniczny stan zapalny. Właśnie ten stale otrzymujący się stan zapalny dezorganizuje pracę insuliny i prowadzi do jej nadprodukcji. Jak już wiadomo każda nadprodukcja insuliny wywołuje wcześniej lub później problemy z nadwagą i otyłością. Korzystne bakterie probiotyczne należące do Lactobacillus uniemożliwiają wzrost „złych” bakterii i drożdży stąd ich bardzo znacząca rola w utrzymaniu zdrowia organizmu i prawidłowej masy ciała. Program Limvena wziął pod uwagę także ten czynnik warunkujący sprawne odchudzanie, gdyż wzbogaca dietę w inulinę. Cukrowiec ten nie ulega trawieniu a raczej jest 100%-ową pożywką dla korzystnej flory bakteryjnej. Dzięki swym właściwościom prebiotycznym inulina rozwija tylko korzystne dla zdrowia bakterie jelitowe.

Detoksykacja w trakcie odchudzania

Wiele z trucizn środowiskowych jest bardzo dobrze rozpuszczalnych w tłuszczach dlatego wchłonięte z powietrza, pokarmu lub wody trafiają do tkanki tłuszczowej i zatapiają się w niej bez możliwości pozbycia się z organizmu. Przez lata nie odczuwamy ich obecności do czasu rozpoczęcia kuracji odchudzającej. Wtedy to owe trucizny zaczynają wydostawać się z tkanki tłuszczowej w miarę jej wytapiania. Łatwo jest zgadnąć, że nagłe uwolnienie zalegających trucizn powoduje gwałtowne obciążenie wątroby i nerek a w dodatku istnieje ryzyko tymczasowego pogorszenia się naszego samopoczucia a niekiedy, zapachu ciała i kondycji skóry. Oczywiście jest to zjawisko przejściowe, które można kontrolować za pomocą wszelkiego rodzaju ziół i witamin, które usprawniają prace wątroby i chronią jej komórki, „czyszczą” krew i zwiększają wydalanie moczu przez nerki. Białka serwatkowe, będące podstawą składu shake'ów proteinowych programu odchudzającego Limvena, bogate są w aminokwasy siarkowe cysteinę i metioninę. Związki te chronią komórki wątroby przed toksynami i usprawniają wszelkie procesy enzymatycznego czyszczenia organizmu z toksyn zalegających przez lata w tkance tłuszczowej.

Równowaga kwasowo-zasadowa w trakcie odchudzania

Dieta restrykcyjna o zwiększonym udziale białek może wywoływać rozwinięcie się niewielkiego stopnia zakwaszenie organizmu. W takiej sytuacji jedynym rozwiązaniem dla naszego organizmu jest równoważenie powstałych kwasów przez sole mineralne z kości i glutaminę pochodząca z rozpadu mięśni. Konsekwencją takiej chronicznej kwasicy metabolicznej wywołanej dietą jest powolny ale stopniowy proces rozpadu masy kostnej i mięśniowe oraz zwiększone ryzyko kamicy nerek. Jednakże pokarmy kwasotwórcze można równoważyć solidną porcją warzyw i owoców bogatych w potas, wodą mineralną wapniowo-magnezową bogatą w wodorowęglany lub preparatami alkalizującymi zawierającymi wodorowęglany lub cytrynianu potasu lub sodu.

Suplementacja diety w trakcie odchudzania

Witaminy, minerały, pierwiastki śladowe błonnik, kwasy tłuszczowe
            Każda niskokaloryczna dieta, z powodu małej ilości pokarmu, nie jest w stanie dostarczyć właściwych dawek wszystkich  witamin, składników mineralnych i pierwiastków śladowych.  Na dodatek niedozwolone pokarmy wysokokaloryczne są jednocześnie doskonałym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak: A, D, E i K. Ponadto niektóre pokarmy  dozwolone w małych ilościach (orzechy) są źródłem cennych mikroelementów i pierwiastków śladowych. Obligatoryjnym jest więc stałe uzupełnianie diety w brakujące mikroskładniki pokarmowe aby nie dochodziło do groźnych niedoborów w czasie trwania programu odchudzającego. Nie mniej istotnym jest fakt, że proces spalania tłuszczu i przekształcania go w energię jest uzależniony od prawidłowego działania wielu enzymów, które z kolei są bezużyteczne w przypadku braku witamin i składników mineralnych. Program Dieta1 został tak skonstruowany aby poza odpowiednią dawka energii i białka przewidziana dla diety niskokalorycznej dostarczać organizmowi porcje niezbędnych, brakujących mikroelementów.

Ukryty głód” na witaminy

Czasem mówimy, że mamy chęć na czekoladę bo pewnie brakuje nam magnezu lub na mięso gdyż na pewno z żelazem jest coś nie tak. Idąc w ślad za tymi ludowymi teoriami istnieje bardzo ciekawa hipoteza mówiąca o tzw. „ukrytym głodzie” na brakujące mikroskładniki, który wywołuje chęć bezustannego jedzenia aby w końcu nasycić organizm deficytowymi witaminami i mikroelementami. Oczywiście dzisiejsza wysokokaloryczna, przetworzona i bezwartościowa dieta nie jest w stanie dostarczyć właściwych ilości tychże cennych związków stąd mózg daje nam stały sygnał poszukiwania i pochłaniania kolejnych porcji pustych kalorii. Suplementacja diety w witaminy i mikroelementy oraz prawidłowe przestrzeganie zaleceń programu Dieta1 zapewni Wam stłumienie szaleńczego apetytu.

Witaminy i minerały kluczowe w odchudzaniu

Witamina B5 (kwas pantotenowy) – uczestniczy w kompletnych rozpadzie kwasów tłuszczowych do wody, dwutlenku węgla i energii. Ogranicza przez to nadmierną produkcję niekompletnych produktów rozpadu tłuszczów takich jak ciała ketonowe, dzięki czemu poprawia samopoczucie, witalność i efektywność diety niskokalorycznej. Kwas pantotenowy dodatkowo przyspiesza usuwanie złogów tłuszczów znajdujących się w porach na skórze, dzięki czemu zalecany jest przy trądziku
Witaminy: B3 (niacyna), B2 (ryboflawina), B1 (tiamina) – uczestniczą w energetycznym metabolizmie komórek, przez co stanowią fundament prawidłowego wykorzystania energii zgromadzonej w tłuszczu zapasowym.
Witamina C – uczestniczy w syntezie L-karnityny, która transportuje kwasy tłuszczowe do komórkowych pieców, gdzie ulegają spaleniu. Dodatkowo witamina C uczestniczy w syntezie hormonów stresowych, które są uwalniane podczas odchudzania i przyspieszają rozpad tkanki tłuszczowej.
Wapń – dieta uboga w wapń znacząco utrudnia usuwanie tłuszczów z komórek a na dodatek uruchamia wszelkie mechanizmy odpowiedzialne za syntezę i gromadzenie tłuszczu. W przypadku deficytu wapnia najwięcej tłuszczu gromadzi się na brzuchu.
Magnez – niedobór pierwiastka zwiększa ryzyko zaburzeń w wydzielaniu i działaniu insuliny a to z kolei powoduje problemy ze zrzuceniem wagi. Dodatkowo czujemy przygnębienie, lęk i rozdrażnienie, nasze mięśnie gorzej pracują i mamy niższą wydolność a na dodatek boli nasz głowa i istnieje większe ryzyko wystąpienia  nadciśnienia tętniczego.
Jod i selen – oba bardzo istotne w prawidłowym działaniu tarczycy, która reguluje cały metabolizm a jej niedoczynność sprzyja otyłości
Chrom - niedobór pierwiastka zwiększa ryzyko zaburzeń w działaniu insuliny a to z kolei powoduje problemy ze zrzuceniem wagi.
Cholina/betaina – uczestniczy w transporcie tłuszczów i cholesterolu po organizmie, zapobiega stłuszczeniu wątroby i innych narządów miąższowych, usprawnia prace mózgu

Wysiłek fizyczny

Przed rozpoczęciem jakiekolwiek wysiłku fizycznego trzeba skonsultować się z lekarzem czy przypadkiem nie występują przeciwwskazania takie jak np. choroby serca, zaburzenia krążenia, duże lub niestabilne nadciśnienie tętnicze, zaawansowana osteoartroza (zwyrodnienie stawów). Ruch ma być dostosowany do stanu zdrowia i kondycji człowieka a przede wszystkim ma dawać przyjemność, gdyż tylko wtedy będzie on regularnie wykonywany. Polecamy także urozmaicenie czyli uwzględnienie zarówno treningu kondycyjnego w celu spalenia zbędnych kalorii i usprawnienia układu sercowo-naczyniowego, trening siłowy oraz ćwiczeniapoprawiające elastyczność mięśni i ścięgien oraz powięzi.

Ćwiczenia kondycyjne (aerobowe)

Rower, jogging, pływanie, szybkie marsze, wioślarstwo, taniec, biegi narciarskie, rolki, nartorolki to dyscypliny sportowe o charakterze kondycyjny, inaczej aerobowym jeśli wykonywane są w sposób umiarkowany i długotrwały. Najwięcej tłuszczu spalimy w sytuacji gdy trening będzie o umiarkowanym natężeniu (tak abyśmy mogli rozmawiać), przez odpowiednio długi okres czasu (min. 30 minut) i bez dostępu cukrów (rano, na czczo). Istnieje jednak druga alternatywna teoria mówiąca, że wysiłek kondycyjny może być krótki i bardzo intensywny lub odbywać się w systemie interwałowym. Faktem jest, że w trakcie jego trwania nie spalimy za dużo kalorii pochodzących z tłuszczów, jednakże nawet przez kilka godzin po zakończeniu takiego wysiłku będziemy odczuwać jego efekt i spalać dużo więcej kalorii podczas regeneracji.
Polecamy zamiennie stosować obie techniki w zależności od samopoczucia i możliwości czasowych. Jeśli pogoda dopisuje bardziej rekomendowany jest trening w plenerze, na łonie natury. U osób o słabej kondycji, z problemami stawowymi i dużej nadwadze polecamy na początek wybrać łagodną wersję treningu aerobowego np. pływanie, marsze, rower.
Dobrze byłoby w ciągu tygodnia wygospodarować czas na 2-3 treningi kondycyjne

Ćwiczenia siłowe (anaerobowe)

Trening z ciężarkami czyli tzw. kulturystyka jest świetnym rozwiązaniem na szybką poprawę estetyki sylwetki zarówno u kobiet jak i u mężczyzn. Dodatkowo wzmacnia  serce i kości, zapobiega utracie mięśni podczas stosowania niskokalorycznej diety, pobudza hormony szczęścia, zwiększa wydzielanie hormonu wzrostu i testosteronu, poprawia libido. Najskuteczniejszy trening oporowy obejmuje ćwiczenia wielostawowe, dużych partii mięśniowych z użyciem wolnych ciężarków (sztangi, sztangielek) lub ciężaru własnego ciała (pompki, podciąganie na drążku). Polecane są także ćwiczenia na wyciągu górnych i dolnym oraz izolowane ćwiczenia siłowe na mięśnie 2-głowe i 3-głowe ramienia, brzucha, łydki oraz naramienne. Nie wolno zapominać lub bagatelizować treningu nóg! Mięśnie kończyn dolnych to największe mięśnie w organizmie a ich trening wywołuje najbardziej odczuwalne ogólnoustrojowe zmiany hormonalne i energetyczne.
Ćwiczenia wielostawowe, dużych partii mięśniowych to:
• przysiady ze sztangą lub w wersji „łagodnej” wyciskanie na suwnicy, przysiady na Hack maszynie
• martwy ciąg (wyłącznie dla pacjentów ze zdrowym kręgosłupem)
• podciąganie na drążku lub ściąganie drążka wyciągu górnego do klatki piersiowej
• wiosłowanie ze sztangą lub sztangielkami w opadzie tułowia lub wiosłowanie w siadzie na wyciągu poziomym
• wyciskanie sztangi w leżeniu na płaskiej lub skośnej ławce
• wyciskanie sztangi lub sztangielek ponad głowę

Ćwiczenia jednostawowe to:
• zginanie przedramion ze sztanga lub sztangielkami
• prostowanie przedramion na wyciągu lub francuskie wyciskanie sztangi w leżeniu na płaskiej ławce
• unoszenia ramion bokiem ze sztangielkami
• wspięcia na palce

Zalecamy wykonywać 3-4 serie ćwiczeń wielostawowych po 12-15 powtórzeń na każdą dużą grupę mięśniową taką jak klatka piersiowa, plecy, nogi
Zalecamy wykonywać 2-3 serie ćwiczeń izolowanych po 15-20 powtórzeń na każdą mniejszą grupę mięśniową taką jak biceps, triceps, barki, łydki
Dobrze byłoby w ciągu tygodnia wygospodarować czas na 2 treningi siłowe
Brzuch trenujemy 2-3 x w tygodniu po zakończeniu treningu aerobowego.

Jedzenie poza domem (restauracje i podróże służbowe)

Jedzenie poza domem jest zawsze dużym wyzwaniem dla osoby na diecie lub pragnącej utrzymać wagę, gdyż dzisiejszą miarą dobrej restauracji jest głównie wielkość zamawianej porcji za niewielkie pieniądze. Koniecznie trzeba unikać „restauracji” typu Fast Food a najlepsze są posiłki serwowane ze szwedzkiego stołu. Wtedy zdani jesteśmy na siebie i możemy wybrać dietetyczne pokarmy. Wybierajmy grillowane chude mięso wołowe, drobiowe lub dziczyznę, ryby, owoce morza oraz surówki. Na śniadanie możemy zjeść pomidory, ogórki, paprykę,  twaróg, jajka oraz naturalny jogurt. Nie jedzcie wędlin, serów żółtych oraz pleśniowych.  W restauracjach i hotelach unikajmy dań bogatych w cukry i skrobie czyli białe pieczywo, wszelkiego rodzaju makaronów, białego ryżu, ziemniaków. Jeśli podadzą nam panierowane mięso to postarajmy się je obrać z panierki nasączonej spalonym tłuszczem. Na dłuższy wyjazd zawsze można wziąć ze sobą razowy chleb, odżywkę proteinową Limvena oraz owsiankę do zalania wrzątkiem. Z pewnością będą to komponenty dietetycznego posiłku na wyjeździe.

Dni rozpusty czyli „Tłusty Czwartek” jako odstępstwo od reżimu

Ostry reżim dietetyczny nie musi a nawet nie powinien trwać wieczność. Od czasu do czasu np. raz na 2 tygodnie warto jest zrobić „dzień rozpusty” w którym jemy to co lubimy i ile chcemy. Taka nagła zwyżka dobowej podaży kalorii jest ogromnym metabolicznym szokiem dla organizmu. W takie sytuacji ciało zaczyna pracować na zwiększonych obrotach. Metabolizm i termogeneza ulegają silnemu pobudzeniu a wygłodzone mięśnie chwytają cukier i szybko gromadzą zwiększone zapasy glikogenu. Wbrew pozorom w ten jeden dzień nie jesteśmy w stanie zepsuć znacząco efektów naszej ciężkiej pracy a nawet w kolejnych dniach restrykcja kaloryczna będzie lepiej wpływać na dalszy proces odchudzania. Ponadto odstępstwa od ścisłego reżimu korzystnie wpływają na psychikę i pozwalają wytrzymać do końca trwania programu odchudzającego Limvena. Jedna zasada to nie wolno kumulować dni rozpusty i robić ich za często!

Efekt jo-jo i jak go unikać

Tak jak wypuszczona zabawka jo-jo powraca do ręki tak nieuchronnie powracają do nas utracone kilogramy. Niestety nie potrafimy całkowicie zatrzymać tego procesu, lecz musimy przede wszystkim zapobiec efektowi jo-jo czyli powrotowi wyjściowej lub nawet większej od wyjściowej masy ciała. Po pierwsze w trakcie trwania programu intensywnego odchudzania starajcie się jak najmniej utracić cennych mięśni. Utrata mięśni wiąże się ze spadkiem spoczynkowego tempa przemiany materii i całą ujemną stroną adaptacji do niskokalorycznej diety. Powracając do starych nawyków żywieniowych z mniejszym tempem spoczynkowej przemiany materii zaczynamy szybko nabierać kilogramów zgubnej tkanki tłuszczowej i jesteśmy w punkcie wyjścia. Ćwiczenia siłowe, koktajle proteinowe bogate w leucynę programu odchudzającego Limvea, większa podaż białek pokarmowych, wapń i produkty mleczne oraz suplementacja diety w kwasy tłuszczowe Omega-3 pochodzące z oleju rybiego ograniczają utratę mięśni w trakcie trwania niskokalorycznej diety i „podkręcają” metabolizm na wyższe obroty.
Po drugie po zakończeniu odchudzania trzymajcie się zasad zawartych w punkcie „Zakończyłam program Limvea, co dalej robić by nie przytyć”

Dziesięć przykazań odżywiania

1. Pamiętaj aby na talerzu zawsze były gotowane i surowe warzywa
2. Pamiętaj aby na talerzy zawsze było mięso lub ryby, twaróg lub jajka
3. Pamiętaj aby chleb, ryż i kaszę były  pełnoziarniste
4. Pamiętaj aby jeść  co 4 godziny
5. Pamiętaj aby codziennie wypić koktajl proteinowy Dieta1
6. Nie obżeraj się!
7. Nie wychodź z domu bez obfitego śniadania
8. Nie podjadaj w dzień,  ani w nocy
9. Nie słodź, nie przesalaj i nie psuj jedzenia przez dodanie masła lub śmietany
10. Pij 2 litry wody dziennie i zieloną herbatę

Zakończyłam program Limvena, co dalej robić by nie przytyć?

Przede wszystkim należy zmienić codzienne przyzwyczajenia i tryb życia. Warto byłoby spędzać wolny czas na grach i zabawach ruchowych lub spacerach i na stałe wprowadzić do swojego życia treningi kondycyjne i siłowe. Kupcie lub przygarnijcie czworonoga aby regularnie wychodzić z domu na krótki spacer nawet w niepogodę. Chodźcie po schodach zamiast jeździć windą.
            Jeśli jest to możliwe  to warto zmienić nasz stosunek do jedzenia. Dla wielu jest ono nagrodą lub ucieczką od  stresów i trosk a przecież można wybrać inne sposoby na relaks takie jak spacer lub spotkanie towarzyskie ze znajomymi. Dyskoteka jest także bardzo dobrym sposobem na spalenie kilku zbędnych kilogramów.  Nie wolno trzymać w domu słodyczy i innych niedozwolonych pokarmów, gdyż w przypływie smutku może dojść do niekontrolowanego obżarstwa.
Trzymajcie się nadal prostych zasad:
• Śniadanie jest najważniejsze
• Białko w każdym posiłku
• Codziennie uzupełniaj dietę w koktajle proteinowe Limvena
• Zwiększ spożycie wapnia w postaci niskotłuszczowych i naturalnych produktów mlecznych
• Dużo płynów w ciągu doby
• Jedz powoli, w towarzystwie
• Jedz  mniej a częściej w ciągu dnia
• Nie podjadaj pomiędzy posiłkami chyba, że odrobinę! orzechów i suszonych owoców
• Zero cukru i słodzonych napojów oraz soków
• Nie podjadaj w nocy
• W wyborze dań kieruj się gęstością energetyczną czyli wybieraj pokarmy mało przetworzone, z dużą ilością błonnika i niskotłuszczowe
• Jedz ryby i pij zieloną herbatę
• Stosuj ostre przyprawy
• Stosuj oliwę z oliwek zamiast masła, margaryny i smalcu